We hebben wat tegen boosheid.

We hebben wat tegen boosheid, maar misschien is boosheid wel liefde.

 

Klinkt misschien raar he? Maar ben je klaar met ‘te lief’ zijn, of is alles altijd licht en liefde? Als je op je wang wordt geslagen, keer je dan onder toestemmend engelengezang je andere wang toe? Je mag niet boos zijn, je mag niet oordelen, want we zijn allen één? Precies, het is helemaal de bedoeling dat we ons moeten laten overheersen door anderen, totdat we nederig en dienend ten onder gaan!

 

Zo, dat moest er even uit. Ik vind het een beetje spannend om dit de wereld in te slingeren, maar ik doe het toch. Want is dat liefde? Is het liefde, dat je niet boos mag zijn, dat je geen haat mag voelen? Is het liefde dat je jezelf omwentelt in schuldgevoelens nadat je iemand een keer de waarheid hebt vertelt?

Alle emoties die je mens maken, zijn authentiek.

 

Ik geloof in het omgekeerde. Ik geloof dat je als mens ALLES mag voelen, omdat alles echt is. Alle emoties die je mens maken, zijn authentiek. Je voelt wat je voelt. En inderdaad, het is zo makkelijk om jaloezie onder het kleed te vegen. Ik jaloers? Echt niet.

 

Het is een best oefenen om ten eerste radicaal eerlijk tegenover jezelf te zijn. En het is een levenslange training om radicaal eerlijk naar anderen te zijn. Niet perse over wat je vindt, het gaat niet om je mening, want velen hebben een mening. Het gaat om je gevoelens, om wat er bij jou van binnen gebeurt. Dat is echt.

 

Lijden wordt veroorzakt door het verzet tegen dat wat echt is.

 

Juist door het onderdrukken en ontkennen van gevoelens als boosheid, haat, egoïsme, jaloezie, irritatie, frustratie, gaan deze gevoelens ondergronds. Dan lekken ze in verwrongen vorm naar buiten. Met alle gevolgen van dien.

 

Zeg ik nu dat je dan maar stenen door ruiten moet gooien en als een hatelijke en egoïstische furie in het leven moet gaan staan? Nee hoor, dat heb je niet van mij 😊

 

Het begint met erkenning voor wat je echte gevoelens zijn. En dat ook echt even prima vinden van jezelf. Dat is best krachtig en liefdevol naar jezelf toe dacht ik zo.

 

Daarna besluit je wat je met je gevoelens wilt doen. De emotie boosheid hoeft niet meer in de koelkast, maar je kunt het inzetten om krachtig en liefdevol je grenzen aan te geven. Enigszins verstandig en naar eigen inzicht natuurlijk.

Egoïsme in de schaduw

 

En ook egoïsme is er zo één. Staat egoïsme in de schaduw? Misschien staat deze eigenschap mijlenver van je af, ben je er zelfs allergisch voor, precies daarom is het zo leuk om er een beetje mee te spelen.

 

Ben je klaar met ‘te lief’ zijn? En lijkt het je fijn om daar eens wat anders in te gaan ervaren? Leer om Krachtig en Liefdevol jezelf te zijn en neem hieronder contact met me op voor een kennismaking.